Rapor: Suriye’ye dönen mülteciler işkence ve kötü muameleye maruz kalıyor
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi (OHCHR) tarafından bugün yayınlanan bir rapor, ülkelerine dönen birçok Suriyelinin işkence, kaçırma ve cinsel saldırı da dahil olmak üzere çeşitli insan hakları ihlallerine maruz kaldığını ortaya koydu.
Çoğunun Beşar Esad hükümeti, fiili yetkililer ve diğer silahlı gruplar tarafından işlendiği söylenen insan hakları ihlalleri ve suiistimallerinin ele alındığı raporda, Suriye’ye dönen pek çok Suriyelinin keyfi olarak gözaltına alındığı belirtiliyor. , işkence ve kötü muamele, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, zorla kaybetme ve kaçırma. Aşağıdaki gibi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya olduğunu gösterdi:
‘Suriye’ye dönenler bu hak ihlallerine karşı daha savunmasız’
Kurumun internet sitesinde paylaşılan raporda, ülkelerine dönen Suriyelilerin para ve mallarına el konulduğu, kendilerine kimlik veya başka belge verilmediği belirtildi. Raporda, Suriye toplumunun bir bütün olarak bu tür insan hakları ihlallerine maruz kaldığı ancak ‘Suriye’ye geri dönenlerin bu tür ihlallere karşı özellikle savunmasız olduğu’ belirtildi.
Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, rapora ilişkin değerlendirmesinde, son dönemde diğer ülkelerden sınır dışı edilen Suriyelilerin sayısının arttığına dikkat çekerek, raporun ‘geri dönen kişilerle ilgili endişe verici bir tablo çizdiğini’ söyledi. özellikle de kadınların. Türk, “Geri dönenlerin durumu, devletlerin hukuki sürece bağlılığı ve geri gönderme yasağı konusunda ciddi soruları gündeme getiriyor.”
‘EV ÜLKELERİNDEKİ MÜLTECİLER HUKUKA UYGUN OLARAK TEDAVİ EDİLMELİ’
Suriye’ye dönüp burada hayatlarını yeniden kurmak isteyen bireylerin damgalanmaması, ayrımcılığa uğramaması, şiddete ve kötü muameleye maruz bırakılmaması gerektiğinin altını çizen Türk, “Ev sahibi ülkelerde kalan insanlara, uluslararası hukuka uygun davranılmalıdır. geri gönderme yasağı.” “Mülteci ve sığınmacıların haklarına saygı duyulmalı. Geri dönüşleri gönüllü, güvenli, onurlu ve sürdürülebilir bir şekilde olmalıdır” dedi.
Keyfi Tutuklama, Gözaltı, Rüşvet…
Raporda ifadelerine yer verilen bir kişi, Suriye’ye döndükten sonra yaşadıklarına ilişkin bilgi paylaşarak, ülkesine döndüğünde yerel yetkililer tarafından şiddet uygulanarak gözaltına alındığını ve bilmediği bir yere götürüldüğünü söyledi. Suriye’ye dönen ve ikinci kez ülkeyi terk etmeye çalışan bir kadın ve iki kızı, hükümetin güvenlik görevlileri tarafından bir hafta boyunca gözaltına alındı. Kadın ve kızlarının tahliye sürecini hızlandırmak için 300 dolar rüşvet ödemek zorunda kaldığı belirtildi.
Rapor, özellikle kadınların Suriye’ye döndükten sonra hareket özgürlüğü konusunda ayrımcı kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığını ortaya koydu. Rapora göre bazı Suriyeli kadınlar, ailelerinin geri kalan üyelerinin güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde geri dönüp dönemeyeceklerini ‘test etmek’ amacıyla ailelerinin erkek üyeleri tarafından Suriye’ye gönderildi.
(DIŞ HABER SERVİSİ)