Haber

Ruanda soykırımını finanse etmekle suçlanan Kabuga, sağlık sorunları nedeniyle mahkum edilmeyecek

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Kalıntı Sistemi (IRMCT), Ruanda soykırımının finansmanından sorumlu tutulan Felicien Kabuga’nın “ağır demans” hastası olduğu için mahkum edilmeyeceğini açıkladı.

IRMCT’nin yayınladığı kararda, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılanan 88 yaşındaki Kabuga’nın sağlık durumunun yargılamaya devam etmeye uygun olmadığına hükmedildi.

Kararda, Kabuga’ya “ağır demans” teşhisi konulduğu ve sağlığını geri dönülmez ve onarılamayacak şekilde kaybettiği belirtildi.

Kabuga’ya kendini savunamayacak durumda olması nedeniyle mahkûmiyet kararı verilmeyeceğine dikkat çekilen kararda, yargılamanın eldeki deliller ışığında devam edeceği ve savcılığın Kabuga ile ilgili iddialarını kanıtlamak zorunda olduğu vurgulandı. Kesin kesinlik.

Kararda, Kabuga’nın takip eden duruşmalara katılmasının istenmediği, tutukluluğunun bir an önce sona erdirilmesi için duruşmaların daha sık ve erken yapılacağı kaydedildi.

Mahkeme kararında, davanın bundan sonraki işleyişine ilişkin tarafların görüşlerinin alınacağı ve Kabuga’nın sağlık durumunun takibe devam edileceği belirtildi.

Karar soykırım kurbanları için hayal kırıklığı yaratırken, bazı soykırım kurbanları mahkemenin Kabuga’yı hastalığı nedeniyle mahkum etmemesini eleştirdi.

Soykırımı finanse etmekle suçlanıyor

IRMCT Savcılığı, kurduğu radyoda soykırımı finanse etmek ve soykırım propagandası yapmakla suçladığı Kabuga’nın Tutsilere karşı işlenen soykırımda kilit rol oynadığını savundu.

Savcılık, Kabuga’nın sahibi olduğu RTLM Radyo’nun 8 Temmuz 1993 – 1 Temmuz 1994 tarihlerinde Tutsi ailesi aleyhine propagandanın başlatılmasında ve Tutsilere karşı nefretin oluşturulup yaygınlaştırılmasında ve nefrete dönüştürülmesinde en etkili araç olduğunu belirtti. soykırım.

Ruanda’nın en zenginlerinden biri olan ve dönemin yönetici seçkinleriyle yakın ilişkileri bulunan Kabuga’nın, Ruanda Silahlı Kuvvetleri (FAR) ve Interahamwe Hutu milislerinin Tutsilere karşı işlediği suçları finanse ettiği bildirildi.

Ruanda’da Hutu etnik grubuna bağlı milis güçlerin Tutsi ve muhalif Hutulara karşı yürüttüğü soykırımda 100 günde 800 bin kişi hayatını kaybetti.

yargılama süreci

Temmuz 1994’te İsviçre’ye sığınan ve bu ülkeden sınır dışı edildikten sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne giden Kabuga, Temmuz 1997 ve 2003’te Kenya’nın başkenti Nairobi’de düzenlenen polis operasyonlarından kaçmayı başardı.

Mayıs 2020’de Paris’in banliyölerinden Asnieres-Sur-Seine’deki evinde geçersiz kimlikle gözaltına alınan Kabuga, adliyedeki adli işlemlerinin ardından soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılanmak üzere IRMCT’ye teslim edildi. Paris Temyiz Mahkemesi.

IRMCT huzuruna ilk kez 12 Kasım 2020’de hakim karşısına çıkan Kabuga, hakkındaki suçlamalar konusunda sessiz kalırken, avukatları, müvekkilinin sessiz kalmasının “suçlamaları kabul etmediği” anlamına geldiğini belirtti.

Bağımsızlıktan soykırıma

1922’den 1959’a kadar Belçika sömürgesi olan Ruanda’da, bağımsızlık sürecinde ülke siyasetinde etkili olmalarına rağmen Tutsiler sürgüne zorlandı.

1 Temmuz 1992’de bağımsızlığını kazanan Ruanda’da Tutsileri göçe zorlayan diğer etnik grup Hutular, Belçika merkezli bir hükümet kurdu.

Sürgündeki Tutsiler 1963-1967’de Ruanda’ya dönmeye çalıştılar ancak Tutsiler başarısız oldu ve büyük bir katliama uğradılar.

20 bin Tutsi öldü, 300 bini yerinden edildi.

Gregoire Kayibanda, askerler ve politikacıların baskısı altında 1961’de Ruanda’nın ilk Devlet Lideri seçildi. Seçildikten sonra Hutuların desteğini kazanmak için Tutsilere karşı propagandaya başladı.

Bu durum Tutsilere karşı yeni bir şiddet ve göç dalgasına neden oldu. Kayıbanda, Hutu askerleri tarafından tüm yaptıklarına rağmen bir darbe ile devrildi.

Kayıbanda’dan sonra göreve gelen Juvenal Habyarimana, Batı ile uygun bağlar kurmaya çalıştı.

Kaybedene kadar ayrımcı politikalar izlemese de okullarda, üniversitelerde ve iş alanlarında Tutsilere ayrılan %10’luk kota onun döneminde de devam etti.

doganyurthaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu